Oleh kerana kain bawal memenuhi ciri-ciri ini , ia mula menjadi pilihan utama untuk dijadikan tudung dalam pelbagai corak dan rekabentuk. Bawal juga dikenali sebagai voile dalam bahasa inggeris boleh di bahagikan kepada 3 jenis iaitu:
1. Bawal No 1 (dikenali juga dengan nama bawal akhbar). Kain jenis ini juga dipanggil japanese voile. Ia merupakan jenis kain yang baling cantik. Ia akan cantik terletak bila digayakan sebagai tudung. Ia tidak perlu diseterika selalu kerana selepas diseterika ia akan kekal terbentuk walaupun direnyukkan. Ini merupakan kain bawal gred A dan harga paling mahal berbanding dengan kain bawal lain. Kain bawal ini juga tahan lasak dan akan tetap terjaga elok walaupun dipakai bertahun-tahun. Basuhan mesin juga tidak akan mencacatkan kehalusan tekstur kain ini. Walaubagaimanapun tudung bawal dari kain ini perlu diberikan penjagaan khusus kerana sulaman dan tampan kristal yang menghiasnya. Ia cuma boleh dibasuh dengan basuhan tangan dan tidak boleh diberus untuk menjaga batu dan sulamannya agar tetap cantik.
2. Kain bawal gred kedua ialah bawal No 2 atau korean voile. Bawal ini tetap selesa dipakai. Teksturnya juga hampir menyamai Bawal no 1, cuma susunan benangnya lebih rapat. Jadi ia kelihatan lebih tebal sedikit dari bawal No 1. Bawal jenis ini juga banyak disulam untuk dijadikan tudung. Harganya murah sedikit berbanding dengan bawal no 1.
3. Bawal cina atau chinese voile. Bawal jenis ini merupakan yang paling murah. Ia lebih sesuai digunakan sebagai tudung harian. Sulaman ringkas cukup untuk menghiasi tudung daripada kain bawal jenis ini kerana ia tidak tahan lama. Selalunya selepas kerap dicuci, tekstur kain ini akan berubah dan ia akan kelihatan seperti berkerutu di permukaannya. Teksturnya akan rosak dan ia mula tidak selesa dipakai.
Walau apa pun pemilihan fabrik yang digunakan sebagai tudung, apa yang paling utama ia memenuhi tuntutan bertudung itu sendiri mengikut ajaran islam dan Al-Quran.
kredit : melur.com
'LIKE' untuk berkongsi dengan rakan-rakan anda. Terima kasih. =)
0 comments:
Post a Comment